Otázky a odpovede

Ako sa vlastne medovina vyrába?

Postup výroby medoviny je veľmi podobný postupu, ktorý sa používa pri výrobe vína.

Pre názornosť si môžeme postup zhrnúť do niekoľkých bodov:

  • výber medu
  • príprava medového roztoku
  • varenie - sterilizácia
  • kvasenie
  • stáčanie medoviny
  • zrenie medoviny
  • filtrácia medoviny
  • plnenie medoviny

 

Pre podrobnejší postup môžete nahliadnuť napríklad SEM.

Každý výrobca má svoj ...

Aké ocenenia som s medovinou doposiaľ získal?

Prvé ocenenie prišlo na Agrokomplexe v roku 2008 - strieborná medaila.

V roku 2013 bolo výrazným ocenením získanie titulu "Víťaz" na webovom portáli gastroweb (www.gastroweb.sk).

V roku 2015 som získal striebornú medailu s Tradičnou medovinou ročník 2014 na prvom ročníku súťaže "Medovinka roka" konanej v Nitre.

V roku 2016 som získal bronzovú medailu s Tradičnou medovinou ročník 2015 v kategórii Bariková na druhom ročníku súťaže "Medovinka roka" konanej v Nitre.

Ako dlho zrie medovina?

Medovina môže zrieť rôzne dlho, ja nechávam priebeh zrenia 12 až 15 mesiacov. Počas zrenia ju 2 až 3 krát sťahujem - tým sa medovina čistí a vlastne číri. Po tomto čase medovinu stáčam do nerezových tankov, kde je priravená na voľný predaj.