Otázky a odpovede
Ako sa vlastne medovina vyrába?
Postup výroby medoviny je veľmi podobný postupu, ktorý sa používa pri výrobe vína.
Pre názornosť si môžeme postup zhrnúť do niekoľkých bodov:
- výber medu
- príprava medového roztoku
- varenie - sterilizácia
- kvasenie
- stáčanie medoviny
- zrenie medoviny
- filtrácia medoviny
- plnenie medoviny
Pre podrobnejší postup môžete nahliadnuť napríklad SEM.
Každý výrobca má svoj ...
Aké ocenenia som s medovinou doposiaľ získal?
Prvé ocenenie prišlo na Agrokomplexe v roku 2008 - strieborná medaila.
V roku 2013 bolo výrazným ocenením získanie titulu "Víťaz" na webovom portáli gastroweb (www.gastroweb.sk).
V roku 2015 som získal striebornú medailu s Tradičnou medovinou ročník 2014 na prvom ročníku súťaže "Medovinka roka" konanej v Nitre.
V roku 2016 som získal bronzovú medailu s Tradičnou medovinou ročník 2015 v kategórii Bariková na druhom ročníku súťaže "Medovinka roka" konanej v Nitre.
Ako dlho zrie medovina?
Medovina môže zrieť rôzne dlho, ja nechávam priebeh zrenia 12 až 15 mesiacov. Počas zrenia ju 2 až 3 krát sťahujem - tým sa medovina čistí a vlastne číri. Po tomto čase medovinu stáčam do nerezových tankov, kde je priravená na voľný predaj.